Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Gondolkodtam, hogy megéri-e megírni ezt a cikket. Napról-napra, hétről-hétre, hónapról-hónapra változott a platformok helyzete. Az üzeti felhasználóknak sokáig el lehetett mondani: A Windows Mobile verziókon nem igazán élnek meg a kártevők, a Windows Phone 8.x platform pedig ezeket kizárta. De ez sem gamereknek, sem szerepjátékosoknak nem volt fontos szempont. És egy programozói csoportba is nehezen linkelném be az írást. Az adott oprendszerrel foglalkozó csoportok kapcsán viszont a csapból is ez folyik. De eszembe jutott egy kérdés: Mit mondok az XBOXra? A Kinectre? Vagy, ha nem Gamer kérdez, mit fogok mondani az Azure platformra? Tény: A váltás, ha Windowsos telefont használsz, csak idő kérdése. Szinte elkerülhetetlen. Tény az is, hogy nem csak telefon terén merült fel a váltás kérdése. És ez az utóbbi magyarázatra szorul.

Nem az dönt, hogy vége a platformnak. Ez előtt még nem is olyan sokkal győzködtek sok fejlesztőt: Foglalkozzanak a platfommal. Számos fejlesztés nem 2 nap alatt térül meg. Majd jött egy bejelentés, ami üzenete nem az, hogy fokozatosan vezetik ki a termékeket, időt adva, hogy az erre épülő projektek megtérüljenek és utána majd szépen tervezetten az élete végére ér a platform, mint sok OS verzió és sok más platform, hanem ez gyakorlatilag azonnal él. Egy mondjuk 5 év megtérülésű fejlesztés esetében a 3., 4., 5. évben nem lesz hozzá eszköz.

A platform fejlesztésének leállítása mögött egy primitív kérdés van: Mi szükség van 3. mobilplatformra? Nem tudom. Őszintén nem tudom. Azt mondanám nekem egy is elég volt. Az a platform amit használtam. Ha eltűnt volna az Android, az IOS vagy akár mindkettő akkor csak egy újabb örök szeptember jönne. De az életben mi szükség van 5. autógyárra? Éppen így számos esetben azt mondanám egy n. bandára zene kapcsán egy n. számítógépes játékra, egy n. asztali szerepjáték rendszerre semmi szükség általában. Azokra van szükség amiket használok. Mert azok esetében sok feature adott amiért azokat választottam.

És engedtessék meg nem a megjegyzés, hogy nem az ilyen telefonok felhasználói jelentik az első és egyetlen felhasználói csoportot akiket a Microsoft cserbenhagy és az Andromeda OS sem csak erről szólna. Hiszen ne feledjük el a hagyományos PDAt, a PDA / telefon méretű eszközök ipari alkalmazását. Erre a méretre optimalizálni fontos. És fontos lenne az is, hogy ne a Xamarin független megoldásaival, hanem minden ilyen dolog nélkül használhassuk azt a kódot amit a többi rendszeren is. Ez a gondolat jelenleg üzleti és ipari szempontok kapcsán fontos, de az IoT és az egyre integráltabb, automatizáltabb okosotthonok kapcsán is lesz ilyen méretű eszköz, ott is támogatni kell majd a GSM alapú kommunikációt. A Microsoft lehetősége az volt, hogy valamiben nem a harmadik, vagy a negyedik volt. Hanem neki volt olyan rendszere, ami minden érintett méretben működött, és amit nagyvállalati környezetben, ATMekben, sok más beágyazott rendszeren használnak.

Ha ezt a méretet jól szolgálja ki a rendszer, akkor a telefon természetes. És ha a teljes spektrumot lefedő ökoszisztéma és a többi méretnél is fontos UWP koncepció miatt van telefon is, akkor a teljesen egységes ökoszisztéma új területeken könnyen lehet első, ez pedig segíthet az UWP app hátrányát ledolgozni. Ehhez viszont nem szabad a koncepciót, annak területén belül egyes területeket és ezzel az egységesség előnyét feladni. A Windows pedig eddig a pontig a telefonoktól kezdve a munkaállomásokon és a servereken át az ipari informatika számos területéig (beágyazott rendszerekig) mindenhol jelen volt, és az IoT felé az egységességgel tudtak nyitni.

Az okostelefonos projekt 2003 óta ment. A Microsoft most magára hagyta a partnereit. Semmi garancia nincs rá, hogy mondjuk 10 év múlva nem fog ez történni olyan otthoni automatizálási rendszerekkel amiket az ember nem 10 évre vesz és amik kapcsán a gyártók sem 10 vagy 15 évre választanák a Windowst. Azzal, hogy a Microsoft most egy területből kiszált, nem csak a PDA, a hasonló méretű beépített rendszerek érzik meg a problémát a Windowsos telefonok használóin kívül, de a Windows 10 IoT kiadására nyitottak, a Windows alapú otthoni automatizálásra, a Windows alapú otthoni ökoszisztémára nyitottak is. Sőt sok kapcsolódó kisvállalati ökoszisztéma felé is durva és átgondolatlan az üzenet.

Kell okosasztal (amin játszani is könnyen tudunk), okos konyha, okos nappali. De ha a Microsoft úgy gondolja, fel lehet adni piacokat amikor mások is belefektettek az ő okoszisztémájukba, akkor eszembe sem fog jutni Microsoft okosasztalt venni az okosotthonomba. Sőt, ha a WM hobbi fejlesztéssel megégettem magam, akkor sem hobbiból, sem üzleti alapon nem fogok a Microsoft okoseszköz platformjára fejleszteni. És ha sokan, akik most megégették magukat, ugyanezt teszik akkor a Microsoft most vitte át az app hátrány problémáját a következő nagy dobásra az informatikában. Olyan területeken lőtte tökön magát, amik még el se kezdődtek.

Az, hogy én milyen OS-t választok vagy nem választok lényegtelen. De általában elmondható, hogy akik a Windows 10 Mobile rendszert választották okkal választották. Valameilyen feature vagy valamilyen előny miatt. Innen pénzt fektettek bele, hobbi fejlesztéssel, házon belül fejlesztéssel akár munkát is. És nekik elemi érdekük volt, hogy az a rendszer amit választottak fennmaradjon. A másik kettő nem volt fontos. Mert nem második, nem harmadik kellett, hanem az az egy amit választottak. És azért amiért választották. Megismerhető preferenciáik voltak.

Ha egy cégnél van olyan vezető aki megengedi magának, hogy ne a vásárlók ilyen és hasonló szempontjai mellett gondolkodjon, hanem mi szükség van egy harmadik platformra alapon, és a saját bevallott értetlensége mellett a rendszer leromlik, majd megszűnik, cserben hagyva a vásárlókat, és az ilyen vezetőt a cég nem rúgja ki, akkor fel kell tennünk a kérdést: Mi szükség van 3. cloud platformra? Ja, így általában featurek, kielégített fogyasztói igények nélkül semmi. Ezen az alapon az Azure is mehet a levesbe, és aki arra építette az hadd szívjon. Most nem az Azureről van szó, csak a Windows Mobileról. De semmi garancia nincs arra, hogy holnap nem az Azure jön. Ha emiatt, és némi bizalomvesztés miatt bármi visszaszorul bármi jöhet. És így egyetlen Microsoft termékre sincs értelme komolyan építeni, mert függhetsz tőle. Függhetsz tőle, miközben egy barom azt kérdezi, mi szükség van n. ilyen termékre. 

Az emberek kis része használt Windows Mobile telefont, és ahogy az ilyen vezetés alatt leromlott a rendszer sokan elégedetlenek vele. A megszüntetés mögött lévő érvelés, a helyzet egész kezelése viszont riasztó. És ebben a kérdésben Martin Niemöller szavai jutnak az eszembe:

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltak szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam Zsidó.

Amikor engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

És ez nem csak távoli veszély. Lehet, hogy a piaci részesedés mondjuk 1% körüli. De ez az 1% biztosan elérhető volt skypeon. Most már nem lesznek az OS részeként automatikusan elérhetőek, és sok esetben el kell gondolkodniuk hány hasonló alkalmazás fér el a telefonjukon, és a Skype piaci erejét egyre több támadás éri. De, ha nekem nem fontos a Skype, akkor a környezetemben lévő olcsóbb telefonnal rendelkezőknek sem, akiknek még fontosabb az, hogy ne legyen túl sok dolog a telefonon. Ha elkezdünk elvándorolni a Skype felől más irányban akkor egy idő után a tömegvonzás is egyre kevésbé fog a Skype felé húzni embereket. Az, hogy akár kisebb csoportoknak is elérhető legyen chat bot, stb. az most újdonság. 

Szerepjátékos oldal vagyunk, nem lep meg az sem, ha az ember olyanokkal is játszik akikkel nem tud leülni az asztal körül. A szerkesztőségből is van aki Magyarországon van, van aki Angliában, van aki pedig Németországban. Remek eszköz a Skype. De az utóbbi időben pörög a Messenger, a Viber, a Discord és még ki tudja mi minden más. Mikor jön rá egy okostojás Redmondban, hogy „mi szükség egy n. csevegőalkalmazásra?” Mert ez esetben ugye a Skype is menne a kukába. Az ottani contact listtel, a megőrzött chates előzményekkel és mindennel. Mert van olyan, hogy instabil és már nem annyira egyértelmű a piaci helyzete. Ha viszont átállok, akkor nem ehhez való bot API kell. Akkor már az Azure sem egyértelmű választás. És amikor egy csevegő rendszert játékra használunk jól jönne a bot. De jelen kérdések mellett nem biztos, hogy a Skype iránt töretlen a bizalom. 

Ha a Skype egyre kevésbé egyértelmű választás, és nem arra fogunk megoldani dolgokat, nem erről fog menni API, stb. és ezért az Azure sem elég egyértelmű választás, akkor a hobbimhoz kevésbé fogom azt választani. De, ha a hobbimhoz kevésbé választom, akkor a munkahelyi projekteknél sem lesz ott az a kis plusz, hogy azt már ismerem.

Először össze akartam írni sok előnyt. Az egyik ami eszembe jutott egyszerű volt. Láttunk már akár szándékos, akár csak annak tűnő  kompaatibilitási gondot. Bizony volt már rá példa, hogy a Google pár húzása miatt bejelentkezések, szinkronizálások elromlottak. Minden más ment, csak éppen a kiszorítani próbált rivális nem. Persze biztos csak szándékosnak látszó véletlen. Mi akadályozza meg a Google-t abban, hogy egy update után legyen hasonló probléma ami miatt nem fog jól működni droidon az OneDrive, az Office365 üzleti előfizetésekhez tartozó naptár, levelezés? Ha nem lehet erre az esetre azoknál sem legalább tartalék eszközként olyan amivel nem szakadna meg az üzletmenet, akkor ez a kockázat már ma tényező lehet akkor, ha felhő tárhelyet, irodai alkalmazás csomagot, stb. választunk.

A hasonló kompaitibilitási problémák kockázatát magunk is kezeltük, ha legalább az egyik telefonunk Microsoft gyártmány volt... Legalább az egyik. Üzleti, magán, tartalék. De az a helyzet is csökkentette, hogy a Google tudta, ha előjönne ilyen hiba, akkor átállni sok irodai megoldás, levelező rendszer, stb. között drágább lenne, mint vanni egy Microsoft telefont az egyik helyett, amivel biztosan nem lenne baj. Ez a lehetőség a Google-re is hatott, de neked is B terv volt, ha esetleg valami véletlenül vagy szándékosan eltörne időnként hetekre, hónapokra. Ez a szempont akkor is fontos volt, ha nem volt Microsoft féle telefonod, de ezekre a szolgáltatásokra előfizettél. És itt 5-10 év távlatában is jó működést vársz el.

Ha nem az merül fel valakiben, hogy szükség van arra, hogy amiért téged választottak azt továbbra is megkapják a felhasználóid, hanem minden mobil OSt egyformának tekintve teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van egy harmadik mobil OS-re, akkor el lehet mondani, hogy az illető alkalmatlan, hogy ilyen kérdésben döntést hozzon. De ha ezen az alapon dönt a Microsoft és átmegy a döntés az ottani döntéshozatali rendszeren átmegy az baromira riasztó. És egyáltalán nem csak a Windows 10 Mobile-ről szól. 

 

Comments on Búcsú a mobilos Windowstól

Be the first to comment
Please login to comment

You don`t have permission to comment here!

Kereső

Bejelentkezés

Útvonal

Cookie kezelés

Aktuális gondolatok

Ha saját szerepjátékot alkotnál, legyen az első kérdés az: Van-e valami olyan játék, amivel játszanál, de nem elérhető a piacon?

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.