Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Megjelent egy rajongói, nem hivatalos, szabálykönyv. Az alkotóknak ez úton is gratulálok, hiszen ez akkor is nagy eredmény, ha az elkészült rendszer vagy annak sok részlete nem is tetszik. Nem tetszik, mert a M.A.G.U.S. még a mai napig a legnépszerűbb magyar szerepjáték, és ezért bármely házi vagy nem házi rendszer egy igencsak heterogén rajongói csoportot szolgál ki, így pedig nem lenne könnyű minden rajongó ízlését eltalálni. És bárki is indított úgy, hogy akkor jöjjön közösségi fejlesztés ezen hasalt el. Amikor a közösségi fejlesztés kapcsán sokan mondják, jönnének, stb. akkor is szükségszerű a projektek szétesése. Viszont pont ebből eredt az, hogy sokan több füzetnyi háziszabállyal játszottak egy folt hátán folt rendszert M.A.G.U.S. címén. Hulla most hasonló spirálfüzetek helyett tud a saját rendszerében játszani, mesélni. Akik szerették a munkáit szintén válthatnak. Az a mű nekik szól. 

Mivel nem nekem akarják eladni, teljesen felesleges számonkérni azt, hogy amikor varázslatokat képzettség-fokokhoz rendelték akkor miért a vélt táposságot közelíti a sorrend, miért nem az egymásra épülő tanulási folyamatot kezeli. Az ő játékukat ez szolgálja ki, az enyémet pedig egy ellentétes irányú döntés. A M.A.G.U.S. ennyi szempontból nehéz terep, hiszen én könnyen mutatok a Rúna oldalain megjelent cikkre az életút-játékokról és említem, hogy gyerekkortól kezdve kellene felépíteni a karaktereket, hogy sok szabadabbnak szánt karakter-alkotási rendszer nem adja vissza a rendek elvárásait, ha a másik egy kicsit "akció-rpg" szerű kalandozgatást keresne a számára kedves M.A.G.U.S. regények világában.

Csakhogy az igazság az, hogy a hasonló "házi M.A.G.U.S. rendszerek" felé való bizalmatlanságom oka még csak nem is ezekben a PDFekben van. Hanem abban, hogy több hasonló projekt konklúziója is ugyanoda jut el: Ha azokhoz az alkotókhoz akarsz alkalmazkodni, akik bármikor keresztbe írnak, országokat törölnek el egy-egy véleményes kiegészítő után, akkor felesleges nélkülük, nem hivatalosan, nekik konkurenciát teremtve próbálkozni. Ha viszont nem feléjük akarsz alkalmazkodni, akkor el lehet szakadni a M.A.G.U.S. brandtől, ki lehet mondani azt, hogy te egy olyan játékot alkotsz ami a M.A.G.U.S. sok ígéretét teljesítené, azokat amik oly sok hivatalos szerint sosem voltak benne a játékban és az ő megannyi jelenlegi elképzelésükkel ellentétesek. 

Ez utóbbi irány mondjuk azt a "nemmagus" szerepjáték, aminek egy-egy változatát sokan elkezdték fejleszteni. Tök jó, ilyenekről majd beszélünk. 

Viszont a Hulla féle rendszerre hamar jött reakció. Sejthetjük. Ígéretek, némi utalás a hivatalos projekt állapotára. Tök jó. Csakhogy ennek a készülő projektnek jóval kevésbé tudok örülni, mint Hulla, számomra amúgy nem túl vonzó, rendszerének. Részben a hír időzítése miatt. Részben pedig azért, mert amikor egyes konflitkusok utn keresztbeírás történt, akkor nem elsősorban a korábbi alkotó munkáját rombolták le. Nem hiszem, hogy az nekik sokat ártott. Viszont a következetes, jól mesélhető világot és rendszert sikerült rombolni.

Hogy éppen arról van szó, hogy az aquir egy mondatban még bármit meg tud fogalmazni és az megtörténik, majd jön 4 nyelv képességeinek a bevezetése egy önmagának ilyen rövid távon is ellentmondó koncepcióban? Vagy arról, hogy hiteles-e azt mondani, hogy az Ellana papnő sosem tanul érdemben harcolni, ha egy városőrnél, sok katonánál jobb harcértéket kap, és a papi alapon felül is van fegyverhasználat képzettsége? Hogy egy játékban megtörténő esemény következetes folytatását firtató kérdésre lehet-e az a válasz, hogy Gáspár András éppen mit mond az eredeti gondolatának? Ez utóbbi ugyanis a folytatásra, a rendszerre vonatkozóan semmit sem mond, de a múlt ebben a kérdésben úgy látszik változik.

Szóval az új rendszerből a többség egy sort sem lát, felesleges előre panaszkodni pár megszólaló szerint. A gond csak az, hogy a panaszok nem a rendszerrl szólnak. Sokkal inkább erről a folyamatról. És arról, hogy ennek csak akkor lenne vége, ha előbb felismernék, hogy ez miért nem jó, elismernék a hibákat, megteremtenék minden érdekelttel a békét (azokkal is akikkel én sem ülnék szívesen egy asztalhoz) és igyekeznének minden tőlük telhetőt megtenni a közösség jobb kiszolgálása érdekében.

Mert a M.A.G.U.S. legnagyobb baja nem a rendszer, hanem a fenti harcok miatt megosztott közösség ami kapcsán sokan veszik át a káros mintát. Könnyű belátni, hogy ez viszont nem függ attól, hogy pontosan mi lesz az új alapkönyvben, de összefügg azzal, hogy az a könyv hogyan is születik meg. Ez a folyamat pedig már elkezdődött. 

Az online térben nagyott robbant egy másik történet is.

A  probléma kapcsán rögtön jött a jelzés, hogy itt a védjegyoltalom játszik. Tök jó. Az ott megszólaló jogásznak, és az általam megkérdezettnek más a véleménye. Mondjuk úgy, hogy a helyzetet látva kapásból feltette az egyszerű kérdést: Ha más védjegyét minden terméken tilos lenne használni, akkor miért részletezi a jogalkotó, hogy milyen termékeken tilos? Ez adott terméktípusokra érvényes, és valószínűleg nem minden védjegy kapcsán ugyanaz a helyzet. Hogy egy védjegy nem minden terméktípusra érvényes a vonatkozó szabályok szerint az szinte magától értetődő. Az Apple ugye védjegy. Mégsem sért jogot a zöldséges aki az alma szó mellett feltünteti az apple szót is.

És nem csak nekem jut eszembe az, hogy szerepjátékosként először olvasunk valamely fantasy világban lévő népről, kultúráról. Olykor az alkotó be is jegyzi a védjegyet, nehogy más játék alkotója ellopja. Tök jó. Eltelik pár év, évtized, majd a még mindig bejegyzett védjegy ellenére visszaköszön a joghurtos palackon vagy más terméken. Megosztjuk a csoportban, majd röhögünk rajta. Megvan a helyzet? Nos nem az élelmiszeripari multi a jogásza a hülye, nem jogsértők. Csak éppen a védjegy nem minden termékkategóriára érvényes. Elektronika, autóipar és sok más hozott össze véletlenül ilyet, amin egy fantasy rajongó vagy egy olvasott ember jót mosolyog. 

De tény az is, hogy a brandet rombolni, vagy azzal tisztességtelenül visszaélni általában is tilos. Azt, hogy a hasonló kézműves alkotás tisztességtelenül visszaél-e a branddel vitatható, és a hasonló kézműves használat kapcsán nem alakult ki széles körben elterjedt ítélkezési gyakorlat. Finoman szólva sem volt annyi ilyen ügy, mert nagyon kevesen perelik a kézműves alkotókat, ha nem jelentenek konkurenciát a hivatalos termékeknek. És éppen így a szerzői jogi védelem kapcsán is van egy fontos különbség. 

Ahogy az Index, vagy a New York Times is használhat védjegyeket engedés és jogdíjfizetés nélkül például kritikára, úgy a te oldalad is megteheti. S ha egy szerepjáték védjegyként levédet egy fantasy országnevet, akkor nem lehet azt mondani, hogy ugyanaz a védjegy automatikusan jogsértő, ha később megjelenik egy joghurt csomagolásán. Az adott termékek között nincs semmi konkurenciaharc és nem lesz tisztességtelen visszaélés, stb. sem. 

Ha egy alkotásod csak utal más műalkotásra, kritikát fogalmaz meg, az lehet fair use, akkor is, ha pénzt keresel vele. Akkor sem, ha a te kritikus műalkotásod pont úgy poszter, mint egy hivatalos merchandise. S a jogos kritika brandet romboló hatása sem teszi a hasonló felhasználást jogszerűtlenné. Szóval nem igaz az, hogy ne lehetne engedély és jogdíj nélkül védjegyet használni, és akár pénzt keresni vele. A kritika mellett akár a kritikus műalkotások, karikatúra, paródia is lehet ilyen. Az illegális helyettesítő termék viszont nem.  

Ha a hivatalos D&D logós alkotások helyett a tiédet veszik meg másnak karácsonyra, mert valami szép D&D-s terméket keresnek, az részben elmaradt haszon. Részben ennél több is. Hiszen a D&D kapcsán a rajongók által tervezett merchandise is megjelenik. Erre is van egy licencelt, hivatalos platform. Az azon lévő rajongó tervező éppen úgy kisember, egyszerű alkotó, mint a hasonló webáruház üzemeltetője. Neki is jó lenne, ha a munkájáért pénzt kapna, és tudna karácsonyi ajándékot venni, mert nem tenne keresztbe neki valaki más jogszerűtlen kalóztermékekkel.

Mert könnyű úgy olcsóbbnak, "jobb ár/érték" arányúnak lenni, hogy amit a másiknak meg kell venni, azt egy oldal engedély nélkül, törvénytelenül használja. Mellesleg el lehet olvasni az eset kapcsán a BTKt, ki lehet kérni a NAV, vagy sok más illetékes hatóság állásfoglalását, az "Iparjogvédelmi jogok megsértése" és a "Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése" egyaránt bűncselekmény. Lehet hinni abban, hogy kicsi valaki, nem bukik le, kicsi ország, nem figyel ide a Blizzard, a Wizards, stb. 

Ha egy designt felhasznál valaki, sok eredeti alkotót meg sem nevezni, meg sem kérdezni, hanem az egészet a sajátnak mutatni meg különösen nem szép. 

Még akkor sem, ha mondjuk én is használok a képeimhez vett modeleket, stb. Csak ott a licence kimondja, hogy nem kell őket megnevezni. Sőt talán nem is szerencsés, mert a nevük védjegy, ha pedig arra mutogatok és a bénázásom után csúnya kép miatt azt hiszi valaki, hogy az ő alkotásuk is gagyi... Hát az is tilalmas lenne. Az én egy-egy alkotásom is elérhető DeviantArton, meg is vehető. Nekem ahhoz van költségem, hogy jogtiszta legyek, és lehet, hogy egy-egy kedvenc szörny vagy más miatt egy ilyen alkotás is jó ajándék. De a kalóznak nincs költsége. És így olcsóbb, jobb ár/érték arányú tud lenni bármely hazai vagy környékbeli alkotónál. 

Nálam is, a kedvenc DeviantArtos művészeimnél is, barátaimnál is. Szomorú ezt annyival elintézni, hogyha majd baj lesz leveszi. 

Ennél csak két szomorúbb dolog van a történetben. 

Az egyik az, hogy a M.A.G.U.S. körül hiányoznak a rajongóknak szánt hasonló termékek. Nem csak arról van szó, hogy az alapkönyv kapcsán is ígérgetés van, regényekre kell várni. Arról is, hogy a M.A.G.U.S. kapcsán a már meglévő képekből sem tudsz rendelni úgy nagyméretű printet, hogy azt megrendelésre kinyomtatják és a faladat dísszítse. A jogtulajdonos a rajongók igényeit ott is leszarja, ahol minimális ráfordítással pénzt lehetne szerezni. Egy M.A.G.U.S.-os tárgy sem kerül hivatalosan a fa alá. A rajongók ki vannak szolgáltatva a sok szempontból tisztességtelen kalózoknak. 

A másik az, hogy nagyon régóta azt hittem, hogy nincsenek illúzióim. A legrosszabbat, amit a hazai szerepjátékos közösség nyújtani tud évek óta megtapasztaltam. És ezt tulajdonképpen a M.A.G.U.S. sok hivatalos arcához kötöttem. Tévedtem. Egyszerűen azért, mert jogi kérdésben tévedésben tartani valakit, egy a saját szabályait sem tisztelő bunkó tevékenységével veszélyes lehet. Az érintettek nagyot bukhatnak. Ha úgy gondolom, hogy a rendszeres keresztbe írással átverik a fogyasztót aki a megszokott dolog folytatását, az addig megígért és képviselt értékek további megjelenését várja és ezt csinálni erkölcstelen, s innen a befektetett pénzünk, munkánk értékét is rombolják, akkor egy ennél súlyosabb károkkal fenyegető átverést még rosszabbnak kell tartanom.  

Nekünk is feltűnt, hogy karácsony van. Nekünk is feltűnt, hogy nincsenek elérhető M*-hoz kapcsolódó ajándéktárgyak. Nekünk is feltűnt, hogy jó lenne, ha lenne ilyesmi. De nyilván egy ilyen helyzetben, ha lehet ügyvédtől is segítséget kérni (bírótól, más jogásztól is), akkor az ember először tanácsot kér. Nos a helyzet kapcsán felhívták a figyelmet, hogy ez nem arról szól, hogy ők kérnek is házi rendszer, a rajongói anyagokat támogatják, stb., ehhez mindenképpen engedély kell. És ebben a kérdésben lesz olyan akinek akár kötelessége is lehet a védjegyek kapcsán fellépni. Kérjünk engedélyt!

Úgy döntöttünk, inkább nem kezdünk bele. Nem tartom lehetetlennek azt, hogy engedélyt adjanak. Azt sem, hogy azt mondják tök jó dolog a merchandise, köszönik, hogy szóltam megcsinálják ők (is) és így az én esetleges renderelt képeimmel ellátott bögrének, mappának, sok másnak nem lenne piaca még logóval sem. Az utóbbi nyilván nem lenne üzlet nekem, de ennek ellenére pozitívumnak éreztem volna. A gond csak az, hogy egy kapcsolódó rajongói csoport adminisztrátora vagyok. Sokszor van, volt, lesz a közösségen belül vita. 

Az, hogy a Tuan és a DV rajongóinak, vagy a mindkét oldalt elutasítóknak egyaránt otthona legyen a csoport fontos. És amikor a Delta Vision kért valamit, természetesen akkor is megoldottuk, ha ez plusz munkával nehézséggel járt. Nem feltételezem, hogy egy támogatható jó ötletet ők kevésbé támogatnák, szóval az egyetlen ára a történetnek az lenne, hogy onnan már jóval kevésbé lehetnénk egyszerű rajongók, a saját oldalunkon. Ez egészen addig volt így, amíg fel nem merült, hogy pl. egy pap ruhájára ráraknánk egy szent szimbólumot. 

Rögtön jött a válasz: Az nem biztos, hogy olyan egyszerű. Mert az oké, hogy bizonyos szövegek szerzői jogainak a helyzete egyértelmű. Az is igaz, hogy sok védjegy kapcsán a jogerős bírósági döntésen sincs mit vitatni. De vajon a sok kavarás ellenére minden ilyen szimbólum jogi helyzete egyértelmű? Ezekről több ábrázolás született, egy része nyomtatásba szánva, más része webre, így az alapvető design jogai mellett egy-egy példány kapcsán is lehetnek kérdések. A legjobb esetben minden ilyen szimbólum esetén meg kell kérdezni, azt tudják-e engedélyezni, nekik utána kell nézni, miután megvártuk a választ... Ez pedig idő, pénz, nem a "miért ne" kategória.

A legrosszabb esetben a szimbólum mögött lehet olyan alkotó aki az eddigi konfliktusok miatt sértett, s nem örülne az ilyen vagy másmilyen felhasználásnak, és akár igaza van, akár nem pereskedni akarna. S a M.A.G.U.S. annak a vadkeleti időszaknak a gyermeke, ami után regényeket is kellett legalizálni, ahol sok rajz gyanúsan hasonlított egy-egy katalógus fotóira. Ha egy design akár csak részben is másolt, és mi azt a részletet is használjuk, mert akkor van helyén a szimbólum, akkor az eredeti alkotó is szólhat. Ma pedig megvannak erre az eszközök, és "nem egy rég kimúlt cég ellen kellene fellépni". 

És ezen a szinten már nem szívességből fog segíteni ügyvéd sem.  Neki is nehéz ebben a helyzetben jó megállapodásokat kötni, kialkudni a feltételeket, ellenőrizni az adatokat. Ez mindenképp költség, drága. 

Tény az, hogy sok szöveg, kép szerzői jogai szempontjából nehezebb a helyzet, így pedig az árkok betemetésére tett komoly erőfeszítés nélkül a korábbi kiadások reprintje a gyűjtők kedvéért a 25. évfordulóra épp úgy akadályba ütközne, mint egy hivatalos e-book változat, vagy éppen a könyvek anyagát is tartalmazó Roll20 vagy Fantasy Grounds szabálykészlet. Ha az egy működő M.A.G.U.S. kiadáshoz szükséges jogok 99.9%-a biztosan egy helyen van, attól még a maradék 0.1% is bármikor okozhat csúnya meglepetést, akár a többi jog tulajdonosának is.

A dögöljön meg a másik tehene is mentalitás a megegyezés helyett sok helyen irreális lenne (pénz beszél), de az itteni konfliktusok miatt itt ez sem lenne meglepő. Ha ugyanis a DV-vel kitolni akaró csapat egy hasonló termék miatt tud perelni egy üzleti partnert, az mindenképpen perköltség. Ha a végén meg is nyered a perköltséget, minden ügyvédi munkadíjjal együtt ezt a másik félnek kellene fizetnie, akkor is költség addig, 

Ha pedig általában azt tartjuk szerencsésnek, ha a kiegészítő jövedelem szerzésére alkalmas hobbiból, amíg adómentesen és plusz adminisztrációs terhektől mentesen lehet egy kis pénzt szerezni, addig akár a DeviantArton árul kép, akár a monetizált YouTube videó fontos műfaj, akkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ezt jogszerűen illik tenni.

Az utóbbival is egyre többen élnek. És igen, a kritikus, a témát boncoló videókban haszonszerzési céllal sokan használják más védjegyét, pl. egy ismertető alapján. Bemutatnak játékot, ahol a szerzői jog által védett képi elemek, hang, stb. is megjelenik. Ez azonban külön engedélykérés és jogdíj fizetés nélkül is törvényes. Jogdíjfizetés pl. a nyílt licence, a feltételeknek megfelelő rendszereken használatra licencelt logók (pl. d20 system) esetén nem kell. De más védjegyét, szellemi termékét (itt a copyright fontos) használni sokszor engedélyköteles.A jogszerűtlen használatnak egyaránt lehetnek polgári jog és büntetőjog által szabályozott következményei. Az utóbbival pedig akkor sem érdemes játszani, ha ahol a bunkóság, a hatalommal való visszaélés, a hangerő befolyásolja a vitát, nem biztos, hogy a joggal összeférhető konklúzió jelenik meg. 

Comments on A közelmúlt M.A.G.U.S.-os hírei

Be the first to comment
Please login to comment

You don`t have permission to comment here!

Útvonal

Aktuális gondolatok

Ha saját szerepjátékot alkotnál, legyen az első kérdés az: Van-e valami olyan játék, amivel játszanál, de nem elérhető a piacon?

Bejelentkezés

Kereső

Cookie kezelés

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.