Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Tartalomjegyzék

Az oldal előző változatán egy 10-es toplista várta a rajongókat, de tegyük fel a kérdést: Miért pont 10 szabály lenne a fontos? És meddig szabály valami, és mettől szabályértelmezés? És mikor beszélünk arról, hogy a több ellentmondó hivatalos szabáy közül választunk. Amikor elmondom, hogy az eredeti alapkönyv az alap és azt is, hogy nem veszem át az Első Törvénykönyv módosításai közül a kötelező ÉP vesztést, ha neked csak Első Törvénykönyved van, akkor ez nem ilyen egyszerű a helyzet. Hiszen ott a kötelező ÉP vesztés figyelmen kívül hagyása máris háziszabály lenne. Akkor ez legyen benne egy top 10 listában? A kérdés azt hiszem jogos. 

Mint az is, hogy amikor azt mondom léteznek elf fejvadászok, például Krán kapcsán látjuk. De erre van hivatalos forrás is, és különben is megfelelő előtörténettel eleve bármi beengedhető. Háziszabály-e az, ha ennél meghatározok jópár egyértelmű feltételt? Visszont egyértelműen szabály módosításnak számít számos megoldás. Kezdjük, hát az egyszerűbb, kisebb javításokkal. Olyanokkal, amiket könnyű is megindokolni. Elsősorban pedig a Második Törvénykönyv szabályainak alaposabb átnézésével. A rossz nyelvek szerint, a könyv a kelleténél többet merített levelező listás amatőr forrásokból, átgondolatlan. De el lehet dönteni, hogy egyes fejezeteket használunk, vagy nem használunk. Más esetben viszont a már használt szabályokat előbb javítani kell.

Az amund szépsége

amund

Az amund faj kapcsán ismerjük a kultúrájukat is, ami szerint tudatosan formálják a testüket, és a szépségük javarészt nem is veleszületett adottságokról, tehetségről szól, hanem tudatos munkáról. Bár kétségtelenül igaz, hogy a férfiaknál a kidolgozott izomzat a szépség egy fontos formája és ez sokmindent feldetet, mégsem az amundokat ismerik Yneven a "szépek népe" néven is. Az amundok számos rémisztő történet szereplői, így a szemük, ezzel az arcuk idegen felépítése sokak számára taszító lehet. Kivéve, a kifejezetten veszélyes, "rosszfiúkra" bukó lányokat, mert őket vonzza a veszély, az amundok gonoszsága, megszelidíthető volta. A magas szépség ebben a helyzetben bizony indokolt lehet valamilyen formában. A Második Törvénykönyv 7. oldalán látható rajz, a különös szemekkel, a kemény állal, stb. egy efféle képet mutat.

Ha viszont az ehhez illeszkedő adottságok okán kicsit erőssebb testalkatú hölgy arcáról mondjuk azt, hogy felidézi a sok rémtörténetet, a természetellenes arányok furcsák, akár sokak számára taszítóak is lehetnek, a karakter viszont nem kapott amund nevelést, így nem is tudja optimálisan kihasználni az adottságait, bizony más képet látunk. Egy ilyen "szörnyella" kapcsán a "de a 23-as szépség"-re hivatkozó játékos kicsit hangulat romboló lehet. Már akkor, ha valaki beengedi, de ilyesmi kapcsán a "gyilkos szépség" többnyire a KM kedvenc barátnője szokott lenni, "de azért ne legyen olyan furcsa a szeme" alapon módosított külsővel. Magam résszéről nem engedném be. Pláne nem a neki mindent lehet, rá minenki vágyjon, ő legyen minden közepe szerepkörben. 

Magam részéről a szépség értékét igazítanám a leíráshoz, és nem a véróvoda jegyében felírt 23 kapcsán kezdeném el a világ működését felrúgni. Így pedig a szépségre adott magas módosító indokolatlan. Persze indenki eldöntheti azt, hogy mikor, mennyi a módosító, van akinek a kidolgozott izomzat és sok más dolog is tetzik, mint az ábrázolásokon látató éles vonások, előre ugró arc, sok más apróság. Tény viszont, hogy a határozott vonások, az izmos test, a "van rajta mit fogni", a lenge öltözet, az erőteljes mozdulatokkal végzett tánc bizonyos kultúrák számára vonzó lehet, de nem feltétlenül indokol így és a test kultusszal sem a kiszakadt amundokat is érintő magasabb faji módosítót. 

Mivel az amund kultúrában a szépségre mindenképpen figyelnek, ezért a saját népe körében nevelkedett amund a szépségét - a helyi iskoláknak hála - valószínűleg k6+12-vel dobhatja, és különleges felkészítésre is gyakran lehet lehetősége. A kiszakadt amund esetében ez a módosító nem jár. A Második Törvénykönyv szerinti módosító egyetlen amundot sem igazán illetne meg. Az amundok szépsége pedig fajon belül értendő. Hogy más fajúak mennyire látják őket szépnek, és ezért milyen szituációs módosítókat kapnak a fenti észrevételek szerint dől el.

Félreértés ne essék, egy arénába besétáló amund gladiátor olajjal kent izmos testét, megfelelő távolságóból nézve valamennyi néző szépnek fogja mondani. A keény vonások, a különös, idegen, félelmet keltő hideg tekintet kapcsán a fél város róla fog beszélni, és csak a tökéletes formái miatt is többen beszélnek róla, többen fogadnának rá, mint a meglévő bajnokra. Ez is egy formája a szépségnek. Csak aki a szépségnek ezzel a formájával rendelkezik, azt ne akarjuk vonzó nőnek is beállítani. 

És általánosan is elfogadható szabály, hogy a szépségre vonatkozó faji módosító nemenként is eltérő lehet. A wier szépsége annyiból ered, hogy életerőtől teljes. Az elf ösztönösen kicsit művész, van stílusérzéke, sok szempontból szintén "kicsattan az élettől", és ez csupa olyan adottság, ami talán indokol általános módosítót. Egy olyan test kultusz ami egy harcias, kegyetlen nép saját ideáljait keresi, az ilyen népet ellenségnek tekintő, ezektől kicsit félő ember viszont nem fogja ugyanezt az adottságot egy vonzó nő ismérvének tartani. A +3 pedig igen extrém módosító... A fentiek miatt ezt a módosítót általában nem alkalmaznám (lehet extrém eset amikor igen), viszont a faji maximumok tekintetében elmondanám a Második Törvénykönyv nem rendelkezik a faji maximumok kérdésében. "Emberinél jobb nem igen jár, és ha lehet akkor a megjelenésre figyelve maradjunk a realitás talaján"

A wier faj és a kasztok

A Wier "faj" kapcsán az átok csak a kamaszkor végén jelentkezik, a karakter képzése sok esetben ekkorra már befejeződik, és a gondolati sémái s az emberével azonosak. Így bizony szinte bármely kaszt elsajátítható számára. Az iskola által formált, nekik megfelelő jellem, így a kasztok közül bármely kaszt elfogadható, bár a vér iránti függőség harc- és kardművészként, varázslóként nehezebben kezelhető. Ugyanakkor bármely kaszt elsajátítása lehetséges a számukra. Itt pedig többről van szó, mint a "jó előtörténet esetén" N betű mellett is megengedhető kombinációk példájáról, sokkal inkább arról, hogy a Wier nem igazi faj, hiszen embernek születik, a gyermekei emberek, a legtöbb szempontból embernek számít. 

A Wier amikor "embervért" iszik nem öregszik kitétel viszont a kyr vérűek, másik wierek, vagy éppen a "nem tiszta vérű emberek" soraira is kiterjed, így általában bármely JK faj vérét megfelelőnek tartom. Mágikusan teremtve is. Az étel / ital teremtése, a feneketlen kancsó, a varázsló anyag teremtése az öregedést megállító vér teremtésére képes, ugyanakkor az ilyen vér ÉPt nem tartalmaz. 

Persze a fajok közötti határok más szempontjából is érdekesek...

Fajok és a boszorkánymágia

Táposnak, és a kedvenc fajjal kivételezőnek fog hatni a szabály, de alapvetően a boszorkány sok varázslatánál a szépségből eredő módosítót nem csak azonos fajúakkal szemben engedem használni. A M.A.G.U.S. megjelenésekor boszorkány csak ember lehetett. Azóta megjelentek részben a Wier-ek, részben több kultúránál felvetették mégis lehet akár elf is boszorkány, ezzel pedig a félelfek is. A Wier kapcsán már érezzük, hogy nincs valódi fajról szó, de kérdés, hogy a félelfet ilyen szempontból önálló fajnak tekintjük-e? És mondjuk az azóta oly sok helyen megjelent kyr vérűt? Egy olyan kránit akiben 1% aquir vér, jó ha akad? 

A szépségből eredő módosítót akkor engedem használni, ha a kiszemelt áldozat a "boszorkány faját" általában is vonzónak tartja, a meglévő alap természetes vonzalomra rá tud épülni a varázslat. Az itt lévő "faji alapon kompatibilis" jellegű vonzódáshoz pedig nem kell, hogy a fajok között merev határvonalat húzzunk, elég a "végülis belefér" kérdés. A vonzódás nem feltétlenül kell, hogy kölcsönös legyen, és az egyéntől is függ. A legtöbb ember nem vonzódna egy wier-hez, ott még senki sem írta meg az Alkonyat ciklust. Egy Wier viszont vonzódik általában emberekhez, kyr vérűekhez, de akár félelfekhez, elfekhez is. Az elfeket sokan említik a szépek népeként, sokan vonzódnak hozzájuk... De az ilyen vonzalom nem minden esetben kölcsönös.

Fontos, hogy itt elsősorban a vágy a fontos, nem a tisztelet, a szeretet, stb. így olykor a lenézett fajok egyedeit egy alkalomra (akár a kiszemelt alany számára kellemetlen alkalomra) vonzónak tartó rasszista toroni, gorviki, stb. is sebezhető lehet. 

Életkor és a képesség módosítók

Bár a kidobott képességek a karakter induló életkorára vonatkoznak, az életkor következményeképp a fizikai képességeket csökkentő módosítók a faji maximumot is csökkentik. A karakternek induló képességei nem lehetnek a módosított faji maximum felett. Serdülő korúként induló karakter esetében legalább fél év kell, hogy elteljen a karakter ifjúkorba lépése előtt. Azaz nincs holnap van a 17. szülinapja a karakternek alapon való tápolásra lehetőség, pláne nem úgy, hogy ezzel a normális faji maximum fölé menne a karakter valamely képessége. 

Ha egy játékos karakter képes is megfiatalodni, akkor a játék indulásakor elvárás, hogy ne legyen a "holnap akarok megfiatalodni" helyzetben, ne tápoljon így sem. Sőt: Nem árt megindokolni azt, hogy aki képes lenne megfiatalodni, sokszor indoka is lett volna rá, az miért is van olyan korban, ami már jelentős módosítókkal jár. 

Comments on Így játszunk mi - Avagy a kedvenc M.A.G.U.S. háziszabályaink

Be the first to comment
Please login to comment

You don`t have permission to comment here!

Útvonal

Aktuális gondolatok

Ha saját szerepjátékot alkotnál, legyen az első kérdés az: Van-e valami olyan játék, amivel játszanál, de nem elérhető a piacon?

Bejelentkezés

Kereső

Cookie kezelés

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.