Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Article Index

daz erdopille supergirl2badgirlBgSimpleLightQVGAEgy kép a karakteredről. Sokszor csak ennyit kívánsz. Csakhogy nem sok olyan egyszerű azt prezentálni. Sokak szerint a probléma ott kezdődik, hogy a te karaktered igazán különleges, egyedi, színes, sokat tesz hozzá a játékhoz, az elérhető képek meg nem róla szólnak, és egy csomó más játékos is ugyanazt használja, így egyedinek sem mondhatóak. A másik gond: Én sem vagyok művész és az olvasók többsége sem sértődne meg, ha azt mondanám rájuk ők sem grafikusok. Aki pedig grafikus annak jó eséllyel megvan a maga módszere a karaktereiről alkotott kép elkészítésére, sőt az egész csapatot is el tudják látni karakterképekkel. Azaz a cikkünknek elsősorban azzal a helyzettel kell foglalkozni amikor nincs grafikus a környéken. Sőt, amikor úgy döntesz a „fizetek egy pályakezdő grafikusnak pár sör árát” opció sem győz meg. Mert nagyon szép ceruzarajzokat láttam én már, hangulatosabbak, minden 3D renderelt képnél, és talán kevésbé sötétek is. Csak éppen sok apró részlet mindig lemaradt róluk.

Aztán valaki ajánlotta a Sims sorozatot, hiszen ott is van például elf fülekre megoldás. Sőt a rossz nyelvek szerint gigamellű boszorkányt is lehet készíteni. Volt aki megjegyezte, megfelelő csomagokat vásárolva még a karakterünk otthonáról is készülhetnek képek, és egyre több eszközzel ez egyre jobb lesz. Csakhogy két gond is volt vele: Soha nem volt igazán jó. És egyáltalán nem azért, mert az EA animátorai kevésbé értenének a karakter animációhoz nálam. Oké, a Mass Effect: Andromeda kapcsán láttam olyan arckifejezéseket, pózokat, futási animációt amilyen szintet én sem adnék ki a kezem közül, pedig teljesen amatőr vagyok, így szidhatnám az EAt és a leányait, csakhogy ettől még nem lenne igazam. Mert az a játék pont attól volt feltűnő, hogy megszoktuk a jót. De mi a baj a jóval? Elsőként igyekszem egy példát adni, kicsit M.A.G.U.S.-ra építve, de részletesen elmagyarázva az elképzelést és az erre épülő döntéseket is. Lássunk három karaktert. Egy hármasikrek, pyarroni hitűek, boszorkányok. Bár mondhatnám, hogy a M.A.G.U.S.-t mindenki ismeri, de ez nem teljesen igaz, így nem árt elmondani, hogy a M.A.G.U.S.-os boszorkány nem a vén banya, hanem a csábító szépség kategória. Érdekes, hogy a Magyar Értelmező Kéziszótár támogatja ezt az értelmezést, a Wikitionary nem. Ami jó példát teremt arra, hogy egy-egy kaszt névvel jellemzett, leírás és kép nélkül bemutatott karaktert milyen könnyű hibásan elképzelni.

boszorka fn 1. nép irod Boszorkány. 2. tréf Temperamentumos, hamis(kodó) v. csintalan fiatal nő. Csinos kis boszorka!

boszorkány fn 1. A népi hiedelemben az ördöggel cimborálása miatt természetfölötti hatalmúnak (és ártó szándékúnak) képzelt nő. | Mesékben vénasszony alakjában testet öltött gonosz lény. 2. pejor Gonosz (vén)asszony. 3. tréf Boszorka. [tör]

De igazából az angol Witch szó, a Wicca vallás, a boszorkányüldözések kapcsán üldözött csábító nők is lehetnek egy kaszt alapja. Ha megfogjuk a Sims 3-at és a 3 fenti iker boszorkányt ábrázoljuk benne, akkor rögtön látjuk, hogy bizony az aláhúzott értelmezésről van szó. Mint akkor is, ha a játékos végigolvassa a szabálykönyvet, de egyre többször derül ki, hogy olykor még a kalandmesternek is újdonság egy-egy ilyen alapkönyvben szereplő kaszt, szóval kép vagy leírás nélkül nem mennénk biztosra. Az ördöggel való cimborlás pedig az eretnekség, a más valláshoz való kötődés megjelenése egy vallásos keresztény értékrend szűrőjén át. Így a boszorkányrendek egyházi, vallási kötődése ami sok mesélőnél természetes Yneven valóban a boszorkány fogalmából következik. A hamiskodás, a csintalanság, sok minden a keresztényitől eltérő értékrendet jelképezi. Ezért lehet sok boszorkány egyházi személy, akár majdnem pap is. A három boszorkányunkat képzeljük el ahogy elmennek ugyanarra az ünnepségre, igen hasonló ruhában, igen hasonló hajviseletük, sminkjük is. Ugyanaz áll jól, ugyanaz a divat, sokszor kötelező szempontok is hasonlóvá formálják őket. Hogyan különbözteted meg őket a legkönnyebben? 

A cselekedeteik és a mozdulataik is különbözőek lesznek. Ha pedig mindhármukhoz más-más istennő áll igazán közel, akkor lássuk be, a mozdulataik, a testtartás drasztikusan eltérőek lesznek. Ezt viszont a Sims szerű megoldások nem támogatják, a netről vadászott képeken ritkán stimmelne ez is, a Character Artist, a Hero Machine nem foglalkozik vele. A Poser, a DAZ Studio viszont ezen a ponton elemében érzi magát. Természetesen lesznek más különbségek is, de a három karaktert, ha eltérő a személyiségük, eltérő mozdulat közben ábrázolnánk. 3 boszorkány, egy adott istencsaládon belül 3 istennőhöz is kötődhet. Nézzünk meg mondjuk 3 jó opciót. Egy kevés, de annál keményebb kritikát megengedve magamnak a Papok, Paplovagok kötetek szerzőivel, illetve Gáspár Andrással szemben. És persze vastagítással kiemelve az adott istennők egy-egy fő tulajdonságát.

Magától értetődő választál Ellana, a szerelem, szépség, kéj, léhaság és hűtlenség istennője. 

léha I. mn 1. Könnyelmű, csak szórakozni szerető és üresfejű <személy>, ill. ilyenre valló. 2. táj Mezőg Üres v. satnya magvú, kalászú. 3. táj Ritka szövésű, silány <kelme>. 4. nép Rest, tunya. 5. táj Mókázni szerető <személy>. II. fn 1. vál v. nép Léha személy. 2. táj Pelyva. [↔lehel v. ny. szláv]

Szóval eme boszorkányunk kapcsán el kell dönteni, hogy milyen is az az Ellana akihez boszorkányunk imádkozik. És máris magyaráznom kell a döntés és a hit kapcsolatát a M.A.G.U.S. rajongóknak is, mert kapásból háromféle kép él Ellanáról. És pofátlan módon azt merem állítani, abból 2 hivatalos, a harmadik jó. Tovább megyek: Amikor a DV mostani projektje kapcsán kibékíthetetlen ellentétek félretételéről volt szó, a két hivatalos kép és az elfogadhatóság minimuma közötti ellentmondás volt az ami nálam a kibékíthetetlen ellentét alapja. Viszont a 3 pyarroni boszorkány koncepciója mutatja meg azt, mennyire apróságok számítanak, és itt megkerülhetetlen Ellana szerepe. Ha pedig el akarom mondani milyen boszorkányt ábrázolok, akkor állást kell foglalnom a 3 kép között.

Az egyik opció, hogy elmegyünk a Papok, Paplovagok c. kiegészítő jelentette irányba. Az emberek a hűtlenség istennője előtt fogadnak örök hűséget egymásnak, a léhaság istennőjétől várnak bő termést, a szorgos munkájuk eredményeképpen. Hogy? Ez akkora önellentmondás, hogy hiteltelen? Na és, az adott alkotó a hivatalos, és ha meg mered jegyezni, hogy az efféle rombolás sokat árt a játéknak, amiért sok oldal csapata dolgozik (beleértve az általam nem kedvelt oldalakat és csapatát is), és a keresztbe írás, logikátlanság mindenki munkáját rombolja, akkor kivágnak, mint macskát szarni. A hivatalos cimke, az ottani jelenlét hatalom, és a KMből lett alkotó kedvenc barátnője kedvéért még KMként másból kifaragott tápistennő bármi tőle idegen dolgot is uralhat. Pont. De, ha szerinted nem csak az ő barátnőjének a tápos hőstettei számítanak, hanem az, ha már egy JK is győz így harcban azt is elismerjék akkor te vagy a hülye, kötekedő. 

Mivel azt hiszem inkább a játékosokra, kalandmesterekre fókuszálnék, és különben sem ismerem az adott alkotó kedvenc barátnőjét, és még lehet, hogy féltékenységből be is perelne, ha én a kedvére akarnék tenni, ezért ennek a koncepciónak a vizuális ábrázáloásától el kell tekintsek. Baj? És éppen így praktikus okaim vannak a Gáspár András által képvisel irány elvetésére is. Nevezetesen igen szépen leírta, hogy ő mennyire a prostitúció különböző szintjein képzelte el csak eme papnőket, de azért onnan, hogy játszhatóvá kellett tenni van azért másra is példa. Például olyanra, aki nem pénzért csinálja, hanem a léhaságat jól képviselve a saját szórakozására. De a saját egyházi szervezetükön belül Ellana egyházában is meg kell, hogy legyen aki oktatja a papnőket, hiszen a csak Ellana papnői által ismert titkokat mégsem oktathatja mondjuk a tudás istenének (Krad) egy felszentelt szolgája. A legtöbb vallás nem ennyire szűk skatuja, és a meglévő „kommandós Ellana papnő” azzal tehető valamennyire elfogadhatóvá, ha azt mondjuk a munkát nem Pyarron, a Pyarroni Egyház, hanem csak Ellana Egyháza számára végzik. 

Így a mindenható és a csak prosti mellett van egy kicsit szélesebb kép, ami persze a hatáskör mind az 5 elemére fókuszál, de melyik boszorkány ne testesítené meg a szerelmet, szépséget? A kéj az meg majd kettesben jön, nem mindenki előtt, így marad a léhaságot és a hűtlenséget megjelenítő ábrázolás. Kéjsóvár tekintet, csücsörítés, minden férfit és minden nőt egyféle szempontból vizsgáló „természetes kíváncsiság” egészíti ki az adottságok kiemelését, és egy nem túlzottan sportos verziót az alap megjelenésből. 

Jól látod, ha Ellana hit megjelenik, megjelenhet ellenpontként Dreina is. Hatalom, rend, gazdagság, hűség. A hűség egy boszorkánynál nem monogámiát jelent, de sok irányban a hűsége kikezdhetetlen. Na itt a kacsaszájú csücsörítés elmarad, és sokkal kevésbé akarja kiemelni minden mozdulattal, pózzal a domborulatait, annál inkább látod rajta a büszkeséget. Nyilván ékszerei is mások, nehezebbek, és nem mindig a dekoltázs felé terelik a figyelmet. Az adottsságain belül ő kevésbé lenne vékonyka, mert több főúri vacsorában volt része. Azaz hiába ikrek, hiába azonos alapokon nyugszik a koncepció, máris látjuk, hogy a két boszorkány vizuálisan elkülöníthető. És ebben a pózok, a mozdulatok fontosak.

A harmadik lány legyen Arel követője. A harc, természet, eső, bátorság, hősiesség, makacsság, vakmerőség istennőjéé. Sokan a szabadságot is hozzá társítanák, mert Arel számára kevés fontosabb dolog van ennél, de ez a természetből ered. A hősiesség kapcsán megvan benne a hűség is, a makacsság, öntörvényűség kapcsán egy kicsit a hűtlenség is. Az Arelhez kötődő boszorkányunk igazi bajkeverő, lázadó típus. A mágikus gyógyítás miatt a sebek nyom nélkül gyógyulnak, de a sok harcnak azért nyoma marad. Mondjuk harcedzett ragadozót sugalló izomzat formájában. Szinte meztelennek érzi magát, mert az ékszereihez, ruhájához normális esetben némi fegyverzet is hozzá tartozna, aminek a java részét nem engedték be a bálterembe.

Szerinte a boszorkánykodás, a csábítás is csak harc, amit történetesen más fegyverrel vívnak, de az is akkor a jó, ha veszélyes és jó célért folyik. Jó, jó a fegyvereknek több, mint a felét elvették, de ettől még az esze továbbra is azon jár, hogy a bálterem legveszélyesebb alakjaival tervez kezdeni, és a hatalmas Arelnek tetsző balhé, persze jó célt szolgál. Vadászik na...

Ha a három lányt egymás mellé állítod, egyértelmű lenne a különbség. Még akkor is, ha nem a báltermes viselkedést nézünk, hanem csak egy hétköznapi pózt minden környezet nélkül. Nem vagyok grafikus, nem vagyok jó animátor. Tényleg. De jelzésértékű alap dolgot oda tudok tenni, amit felismersz. És erre nem elég a Sims. Nem vagyok jó animátor, karaktert visszadni nehezen megy, de azt pl. még én is meg tudom csinálni, hogy „addig állítom a szemet érintő morphokat, míg az amund leírásának nagyjából megfelel” és nem a KM barátnője univerzális szépségű karakter jön ki, hanem látszik rajta a szépség kultusza, de az is, hogy idegen és az emberek között miért okosabb nekik maszkban járni. A neten vadászott képek többsége viszont ezt a szintet sem tudja. 

3 boszorkány

Nem nagy dolog, ez még Genesis 1 platform, hozzá való ruhával. Régi 3Delight renderer, egyszerű shaderek. Alig pár beállítás megpiszkálva, szándékosan nem a legújabb platformot használva. Persze ugyanezt meg tudom mutatni majd NVIDIA Iray rendererrel is. A minimális eltérés teljesen más karaktert mutat a 3 nő között. De mindegyikre el tudod fogadni, hogy boszorkány. De persze a remek Arel hívő esetében ki lehet nézni azt, hogy a ruha épségére kevésbé vigyáz. Meg éppen túl meztelennek érzi magát, mert se íj, se hosszúkard. Tőröket is el kellett rejteni. De ugorjunk hát a következő oldalra. Ott sok más kérdéssel fogunk foglalkozni.

Comments on Csak egy kép a karakteredről I - Alapoktól a koncepcióig

Be the first to comment
Please login to comment

You don`t have permission to comment here!

Kereső

Bejelentkezés

Útvonal

Cookie kezelés

Aktuális gondolatok

Ha saját szerepjátékot alkotnál, legyen az első kérdés az: Van-e valami olyan játék, amivel játszanál, de nem elérhető a piacon?

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.